[| Реєстраційна служба Радехівського РУЮ ]
Головна » 2014 » Липень » 31 » Щодо присвоєння адреси об’єкту нерухомого майна як його ідентифікуючої ознаки
16:28
Щодо присвоєння адреси об’єкту нерухомого майна як його ідентифікуючої ознаки
Щодо присвоєння адреси об’єкту нерухомого майна як його ідентифікуючої ознаки
Державна реєстраційна служба України листом від 23.06.2014 №11942/05-15-14, довела до відома органів державної реєстрації прав інформацію щодо документа про присвоєння адреси об’єкту нерухомого майна.

Так, Цивільним законодавством та законодавством у сфері державної реєстрації прав передбачено можливість поділу об’єкта нерухомого майна або виділу його частини та проведення державної реєстрації прав на такі об’єкти.

За таких умов, у разі поділу об’єкта нерухомості утворюються два (або більше) самостійних об’єктів.

Тому, з метою реалізації правомочностей власника законодавством у сфері державної реєстрації прав передбачено проведення такої реєстрації на новостворені об’єкти.

У свою чергу, задля ідентифікації об’єктів нерухомого майна та виокремлення об’єктів нерухомості серед інших, Порядком державної прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року №868 (далі – Порядок) визначено подання документа, що підтверджує присвоєння новоствореному об’єкту нерухомого майна окремої адреси (пункт 58).

При цьому, окрема адреса присвоюється самостійним об’єктам нерухомого майна, які розташовані на земельній ділянці, а саме окремим будинкам (будівлям, спорудам).

Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної рад віднесено прийняття рішень з питань адміністративно-територіального устрою, що передбачає прийняття рішень про присвоєння адреси об’єктам нерухомого майна.

Порядок присвоєння органами місцевого самоврядування поштових адрес врегульовано нормативно-правовими актами місцевого значення. За загальним правилом органами місцевого самоврядування присвоюються адреси окремим будинкам (будівлям, спорудам).

Тому, у разі поділу будинку (будівлі, споруди) та утворення двох самостійних об’єктів їм має бути присвоєна окрема адреса уповноваженими на це органами.

У разі поділу квартири, житлового або не житлового приміщення, тобто об’єктів нерухомості, які безпосередньо не розташовані на земельній ділянці, а розташовані у межах будинку (будівлі, споруди), присвоєння їм номеру або літери відбувається на підставі проектної документації з будівництва та матеріалів інвентаризації.

Враховуючи наведене, оскільки у разі поділу квартири, житлового або нежитлового приміщення, адреса будинку (будівлі, споруди), в межах яких знаходяться такі поділені об’єкти не змінюється, то нова адреса цьому об’єкту нерухомого майна може не присвоюватись.
Переглядів: 14175 | Додав: lybustok | Рейтинг: 3.2/6